miercuri, 22 februarie 2012

Viata la Londra, acolo unde sunt vulpi cu colaci in coada!

Stiu ca nu am mai povestit de mult. Azi sunt liber si m-am hotarat sa va povestesc ce s-a m-ai intamplat intre timp.
Vroiam de mult sa plec din Romania asa ca am inceput sacaut pe internet de locuri de munca, chirie… samd si as ape data de 6 Ianuarie am plecat plin de speranta pe taramurile marii britatnii. Pe 8 am ajuns in Londra, m-am mutat in noua mea casa si cam asa a inceput totul. 

(Ce va povestesc aici tine in mare parte de noroc si cand zic de noroc spun ca am un loc de munca)

Inainte sa plec credeam ca aici e paradisul, ca aici se pot scoate bani din piatra seaca, ca totul e foarte simplu, dar am aflat pe propria-mi piele ca nu e!
Pe 10 ianuarie am inceput munca, a fost foarte  greu la incept dar cu timpul m-am obisnuit (trebuia). Si asa ma trezesc zi de zi la 5:30 beau o cafea,  mananc un sandwich apoi  ma urc pe  bicicleta si plec catre servici) la 7-8 seara ma intorc acasa, manac si ma culc si cam asta-i viata la Londra. 

Mai departe  vreau sa va dau cateva sfaturi, asta pt cine vrea sa asculte si pt cine vrea sa o i-a de la zero aici.

 Viata este grea, nu exista job sigur nu exista siguranta zilei de maine, trebuie sa ai curaj sa faci compromisuri si tot odata trebuie sa te abtii uneori, nu trebuie sa ai incredere in nimeni, sunt foarte multi roamani care astepata dupa colt sa te loveasca. Daca ajungi aici fugi cat mai departe de romani (daca e cineva care sa iti faca rau, connationalul tau va fi acela).

Sa incepem pe pasi.

Inainte sa pleci din tara mergi la un centru de traduceri autorizat si tradu toate diplomele si calificarile profesionale pe care le-ai dobandit in Roamnia (iti vor folosi mai devreme sau mai tarziu).

Daca ai permis de conducere si ai de gand sa conduci pe teritoriul Marii Britanii mergi in Romania la asiguratorul tau (Asirom) si cere o dovada ca nu au avut accidente de pe urma caruia a platit daune  vreo companie de asigurari, apoi tradul si autentifica-l la un notar public (asta te va ajuta sa obtii o reducere considerabila la asigurare). Iar daca ai permis de mai putin de 4-5 ani  (asigirarea te va costa intre 3000-5000 de lire pe an) si ai in familie pe cineva cu permis de mult timp, cumpara-ti masina pe numele luni si la asigurare pune-te pe tine second driver.

In prima zi la Londra mergi la banca cu Pasaportul si deschideti cont bancar (La HSBS nu ai nevoie decat de pasaport si de o adresa unde sa primesti cardul)

Fa-ti acte, asta sa fie prima prioritate, te vor ajuta enorm in momentele cand nu vei avea de munca. Eu am apelat la Dna Ana Cojocaru -0751 27 18 046 (ea se va ocupa de tot ce trebuie pt a obtine Insurance Number pt suma de 95 de lire)

Pentru CSCS te poti programa singur la adresa https://securereg3.prometric.com/programinformation.aspx?mode=schedule  (trebuie sa ai 17.5 lire pe card cu care sa platesti taxa de examinare)


Pt ca inca nu aveti Insurance Number la National Insurance number scrieti TNzzllaaM/F (T=Temporar N=number zz=ziua de nastere ex-01, ll=luna nasterii ex-01, aa=anul nasteri ex-91 iar la sfarsit M-male (barbat) sau F-female (femeie). da-ti next, bagati datele de pe card si invatati (carti gasiti pe  www.romani.co.uk

Pune bani deoparte inca de la inceput, bani de care sa nu te atingi decat in situatii critice.
Cam atat deocamdata, dar daca aveti devoie de un sfat, aveti nelamuriri sau pur si simplu cautati un sprijin la Londra, ma gasiti aici. Multa bafta va doresc!
Cu sinceritete, Bogdan!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Zi ceva!