marți, 14 iunie 2011

Despre sinceritate la inceputul unei relatii, si in timpul acesteia.

De cele mai multe ori intalnim mai intai dragostea si apoi descoperim persoana potrivita pentru a o iubi, pentru ca privim mai intai spre nevoile ego-ului nostru si spre imaginea ideala a ceea ce consideram a fi persoana ideala, acea jumatate a sufletului nostru. Aceasta vad cei doi care aleg nesiguranta si tensiunea inevitabila la inceputul unei relatii.

Amandoi devin dornici (sau poate nu) sa descopere cu adevarat persoana cealalta si sa se releve pe sine. Autorelevarea inseamna a impartasi gandurile noastre unei alte persoane. In timp ce ne deschidem spre celalalt, facem si un proces de autodescoperire. Autorelevarea este totodata si o modalitate prin care ajungem sa avem incredere in cineva. Increderea se construieste de-a lungul timpului; aveti incredere in cineva dupa ce il testati si decoperiti ca va puteti baza pe el. Autodezvaluirea se afla sub controlul dumneavoastra, puteti spune cat de mult sau putin doriti.

Toti avem ganduri pe care nu le impartasim altora, secretele noastre, lucruri pe care le-am facut si de care ne simtim rusinati, sentimente pe care nu ne place sa le avem, lucruri care nu se potrivesc cu identitatea noastra, asa cum o percepem. Pe unele dintre acestea i le poti spune partenerului tau de-a lungul timpului. Pe unele nu le vei spune.

Atunci cand te dezvalui partenerului tau, iar acesta va asculta fara sa te judece, are loc ceva minunat. Esti acceptata. Acest lucru probabil il aflam foarte curand in existenta noastra. Un baiat de 7 ani, cand a fost intrebat ce este dragostea, a spus urmatoarele: "Atunci cand ii spui cuiva ceva rau despre tine si esti speriat, tu crezi ca nu o sa te mai iubesca. Dar pe urma esti uimit, fiindca te iubeste in continuare, chiar mai mult".

Fiind acceptati de altcineva, ne putem accepta pe noi insine, iar acest lucru este extrem de tamaduitor. In relatii, sinceritatea si autorelevarea constituie doua din cele mai puternice forte, care necesita timp si intelepciune in a citi semnalele interioare si a alege ceea ce este potrivit sa destainui. Nu exista nici o modalitate de a determina cat de mult dureaza acest proces, ce antreneaza emotii puternice.

Atunci cand aceste emotii apar, observa-le, permite-le sa se estompeze si decide daca doresti sa continui. Din cand in cand, s-ar putea sa ai nevoie de o perioada de reflectie care sa dureze cateva zile. La inceputul unei relatii, ce inseamna descoperire, risc, promisiune si entuziasm, dragostea poate fi o experienta coplesitoare, care te pune in contact cu emotii de obicei in stare latenta, dar cu cat te implici mai puternic intr-o relatie, cu atat este mai probabil sa devina satisfacatoare.

de Viorica Dragomir - psiholog Clinica Aquamarin
Bd. Decebal nr.6 , sect.3 (zona Piata Alba Iulia )
Tel : 0745.633.474 ; 0724.222.522 ; 021.326.52.90 E-mail: contact@aquamarin.ro www.aquamarin.ro


P.S.Mijlocul de a fi original: sinceritate absolută.  Fără sinceritate nu faci nimic. Oricât vei fi de iscusit şi de şiret, oricât vei şti să ticluieşti şi să sulimeneşti minciuna – ea rămâne tot minciună. Vei înşela pe un om, o generaţie, două, dar timpul… pe el nu-l vei înşela.



Un comentariu:

Zi ceva!